Home » Zorg en technologie » 3D printer redt baby’s

3D printer redt baby’s

Baby

Het gebruik van een 3D printer in de medische wereld neemt sterk toe. Het heet dan ook wel bioprinting. Zo kunnen ze weefsels van de mens printen voor een transplantatie. Er zijn ook experimenten met het printen van een compleet lichaamsdeel, zoals een heel oor. Nu is er een nieuwe toepassing van de 3D printer bedacht door Dick Oepkes van het Leids Universitair Medisch Centrum en door gynaecoloog Alex Eggink van het het Erasmus MC. Ze kunnen een foetus met open rug nu behandelen in de buik van de moeder.

Behandeling

Het opereren van een kind met een open rug neemt nu veel risico’s met zich mee. Zo is er een heel grote kans op blijvend letsel bij een ingreep na de geboorte. Het mogelijk om een ongeboren kind te opereren. Dan wordt de buik va de moeder opengesneden en de baarmoeder wordt vervolgens uit de buik gehaald. Hierdoor kan de chirurg goed opereren. Dit kan wel blijvend letsel voor de moeder tot gevolg hebben, dus ook dit is nog geen ideale oplossing.  De oplossing van Oepkes en Egging is dus om bioprinting in het lichaam mogelijk te maken.

Veiliger

Er is een budget ter beschikking gesteld van €50.00,- om dit project te realiseren. Ze onderzoekers willen een printkop voor bioprinting via een speld in de baarmoeder brengen. Deze printkop kan vervolgens ter plekke de open rug van het kind herstellen. Het risico is voor zowel het kind als de moeder veel kleiner. Eerst werden vele kleine chirurgische instrumenten gebruikt voor dergelijke behandelingen. Nu moet de arts wachten tot 26 weken in de zwangerschap. De nieuwe behandeling kan al in de twintigste week plaatsvinden. Het vruchtwater is dan minder agressief. De kans op zenuwschade dus veel lager.

Printen voor de toekomst

In dit geval is de 3D printer letterlijk voor de toekomst van het kind. Je redt er een ongeboren kind mee, en de methode, als deze lukt, zal vele ouders heel erg gelukkig maken. Daarnaast zullen in de toekomst nog veel meer medische aspecten worden ondersteund door 3D printers. Op sites als oceanz.eu kunt veel informatie vinden over 3D printers.