Home » Menselijk lichaam » Voedselallergieën

Voedselallergieën

Sesamzaad kan heftige lichamelijke reacties veroorzaken bij mensen die er allergisch voor zijn.

Steeds meer mensen hebben last van voedselallergieën. Voor wat betreft de voedingsmiddelen die een allergische reactie veroorzaken, kun je denken aan allerlei producten die je normaal gesproken zonder problemen dagelijks consumeert. Voorbeelden hiervan zijn appels en melk. De klachten die iemand als gevolg van de allergie krijgt kunnen per persoon verschillen. Zo kan het zijn dat iemand met een allergie voor bijvoorbeeld melk altijd buikklachten krijgt, terwijl een ander last krijgt van huiduitslag.

Hoe groot is het voedselallergieën probleem?

Hoewel wij de exacte aantallen niet kennen (en mensen zich er overigens lang niet altijd bewust van zijn dat ze een voedselallergie hebben) schatten wij zo een dat er in Nederland duizenden mensen zijn die allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Ga het maar na in je eigen kennissenkring: ongetwijfeld dat je een of meerdere personen kent die overgevoelig reageren op bepaalde voedselsoorten.

Welke voedingsmiddelen worden door veel mensen vaak niet getolereerd?

De bekendste voedingsmiddelen waarvan mensen last kunnen krijgen zijn onder andere schelpdieren, noten, soja, melk van koeien, sesamzaad en appels. Bedenk wel dat dit slechts een klein deel van de totale hoeveelheid producten is waarop mensen slecht kunnen reageren. Je zult er versteld van staan hoeveel producten er zijn waarvan mensen lichamelijke klachten kunnen krijgen.

Voedselallergie bij dieren

Wist je overigens dat niet alleen mensen bepaalde voedingsmiddelen niet kunnen verdragen? Ook dieren kunnen allergisch reageren op het consumeren van bepaalde soorten voeding. Bekijk de onderstaande video maar eens:

Hoe kan een allergie ontstaan?

Dat kan onder andere een erfelijke oorzaak hebben. In dat geval heb je wel een aanleg voor een bepaalde allergie, maar zijn de klachten daarvoor nog niet ontwikkeld. Wanneer je dan in contact komt met hetgeen waarvoor je allergisch bent, kan het zo zijn dat de allergische reactie geactiveerd wordt en je last kunt krijgen van een voedselallergie.

Andere soorten allergieën

Naast een allergische reactie op voeding, bestaan er ook tal van andere soorten allergieën. Hierbij kun je onder andere denken aan hooikoorts, waar jaarlijks veel mensen mee te kampen hebben. Aangezien dit artikel over voedselallergieën gaat, zullen we hier niet verder op ingaan.