Home » Menselijk lichaam » CVA, wat houdt het in?

CVA, wat houdt het in?

HersenenCVA, Cerebro Vasculair Accident, heeft betrekking op een herseninfarct. Het is de medisch term voor ongevallen in de hersenvaten. In de volkstaal staat het bekend als een beroerte. Zowel een herseninfarct als een hersenbloeding zijn voorbeelden van een CVA. CVA is dus een vrij brede term voor dergelijke ongevallen. Om meer van een CVA te weten moet je ook de oorzaak ervan weten. Bovendien moet je de medische hulpmiddelen tegen een CVA weten, zodat je weet hoe ernstig of niet een CVA daadwerkelijk is. Zo is moet je ook revalideren na CVA.

Oorzaak

Zoals al eerder genoemd zijn een hersenbloeding en een herseninfarct onder andere een CVA. Dit zijn de 2 belangrijkste vormen van een CVA. Bij een hersenbloeding spat er een bloedvat van de hersenen open en bij een herseninfarct verstopt een bloedvat van de hersenen. Beide hebben als resultaat dat de bloedtoevoer naar de hersenen wordt verstoord. Hierdoor krijgen de hersenen te weinig zuurstof en raken ze beschadigd. Een herseninfarct komt vaker voor dan een hersenbloeding. In 85% van de gevallen gaat het om een herseninfarct.

Ziekenhuis

Een CVA is ernstig en er moet dan ook snel ingegrepen worden. Een slachtoffer van een CVA moet binnen 4 tot 4,5 uur naar het ziekenhuis gebracht worden. Wanneer je een CVA bij iemand vermoedt of vaststelt moet je zo snel mogelijk 112 bellen. In het ziekenhuis kunnen ze deze persoon goed herstellen met behulp van een operatie. Vaak komen ze er in het ziekenhuis achter dat de patiënt een van de volgende risicofactoren had of heeft:

  • hoge bloeddruk
  • overgewicht
  • boezemfibrilleren
  • onvoldoende lichaamsbeweging
  • roken
  • hoog cholesterol gehalte
  • diabetes

Van al deze factoren is een te hoge bloeddruk de belangrijkste en grootste risicofactor. De andere zijn minder erg, maar ook een risicofactor.

Herstel

De herstelperiode is erg belangrijk, omdat de patiënt net een zware operatie heeft gehad. Het is dan ook verstandig om naar een revalidatiecentrum te gaan. Revalidatiecentra kunnen je begeleiden in de herstelperiode. Een van de belangrijkste dingen die ze zullen aankaarten zal stress vermijden zijn. Daarom zijn er ook revalidatiecentra zoals revalidatiecentrum Medifit Reha die een revalidatie met vakantiehuis aanbieden. Dit zorgt voor een hoop rust, doordat je een vakantiegevoel hebt. In deze omstandigheden kan je snel en goed herstellen.