Een gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat, thuis, op school en op de werkvloer

Een verkeerd binnenklimaat op kantoor, in klaslokalen of in je woning heeft mogelijk negatieve invloed op je gezondheid en op je studie- of werkprestaties. Een slecht leefklimaat op kantoor kan uiteindelijk leiden tot ziekteverzuim of zelfs uitval. Dit kan een werkgever onnodig veel geld kosten. Op scholen worden vaak problemen genoemd als een onaangename lucht, slechte ventilatie of muffigheid. Dit klopt, want de luchtkwaliteit in een schoolgebouw is al gauw zeer slecht vergeleken met de lucht op een kantoor.

Thuis kan een slecht binnenklimaat zich uiten in meer gezondheidsklachten dan nodig is, of een slechte concentratie bij je cursus. Gezondheidsklachten waar je aan moet denken zijn suffigheid en vermoeidheid, slijmvliesirritaties, hoofdpijn, allergieën die verergeren of een verhoogde kans op astma-aanvallen. Erg naar om te bedenken waar scholieren tijdens hun lessen dus allemaal last van kunnen krijgen en hoe het hun leerprestaties beïnvloedt, vooral als zij last hebben van astma. Ook begrijp je nu misschien waarom je je de laatste tijd zo suf voelt terwijl je wel genoeg slaap krijgt. Ten slotte staat in de Arbeidsomstandighedenwet dat de werkgever ernaar moet streven om de arbeidsomstandigheden zo goed mogelijk moet maken voor zijn/haar werknemers. Hier valt ook een goede luchtklimaat onder. Genoeg reden dus om te zorgen voor een gezond luchtklimaat binnenshuis.

De website van GGD Zeeland (Naar de website van GGD Zeeland) legt nog eens uit hoe het allemaal in elkaar zit volgens hun:

‘De lucht in huis is meestal minder schoon dan de buitenlucht. Het dichten van kieren in woningen zorgt voor minder warmteverlies, maar ook voor minder verse lucht. Schadelijke stoffen kunnen zich dan in huis ophopen en gezondheidsklachten veroorzaken. Door goed te ventileren, blijft de lucht in huis fris en gezond.

Vervuilde lucht veroorzaakt hoofdpijn en irritaties van luchtwegen. Deze klachten verdwijnen als u een raam openzet of naar buiten gaat. De lucht in huis raakt vervuild door:

· tabaksrook

· micro-organismen

· vocht

· verbrandingsgassen van open haard, fornuis of gastoestel

· vluchtige stoffen uit bouwmateriaal en tijdens klussen

· stof

Zorg voor verse lucht

Door voldoende te ventileren en te luchten, voorkomt u dat schadelijke stoffen en gassen zich ophopen. Zorg voor een voortdurende aanvoer van frisse lucht en laat vervuilde lucht wegstromen. Dat kan heel makkelijk: zet raampjes of roosters tegenover elkaar open zodat de lucht goed doorstroomt. Daarnaast is het goed om één of twee keer per dag te luchten door het raam minimaal een kwartier open te zetten.’

De website geeft aan dat het ventileren van een woning of andere gebouwen nodig is. Dit is omdat er anders te veel vocht kan blijven hangen. Gezamenlijk produceren bewoners/bezoekers van gebouwen, huisdieren en planten gemiddeld tien liter vocht per dag. Dit veroorzaakt o.a. bacteriën en schimmels. De website geeft de tip om één of twee keer per dag te luchten door het raam voor een kwartier open te doen. Dit is echter niet genoeg. Dag en nacht dient er een, het liefst twee ramen op een kiertje te staan.

Als je ventilatieroosters hebt, is het ideaal om die open te laten staan zonder dat het te veel gaat tochten. Het loont lang niet genoeg om maar bijvoorbeeld een uur per dag een raam open te zetten.

Het volgende filmpje geeft het belang aan van een goede ventilatie van een woning. Met duidelijke beelden en een rustige uitleg zie je welke invloed lucht kan hebben en welke soorten lucht nog meer om goede ventilatie vragen: