Home » Binnenklimaat » Zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan een vochtig huis?

Zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan een vochtig huis?

Vroeger werd er nauwelijks aandacht aan geschonken, de risico’s van een te hoog vochtgehalte in je woning. Op zich is het ook niet zo vreemd, want vroeger waren er immers bij de bouw van woningen andere regels en standaarden dan dat vandaag de dag het geval is. Maar zijn er eigenlijk risico’s voor de gezondheid verbonden als je in een huis leeft waar het vochtgehalte erg hoog is? Op die vraag kunnen we geen exact antwoord geven, omdat wij geen medisch specialisten zijn. Maar wat we wel weten, is dat een te hoog vochtgehalte in huis de luchtwegen kan prikkelen en voor ongewenste (en in sommige gevallen ook ongezonde) schimmelgroei kan zorgen.

Teveel vocht in huis zorgt voor een hoog vochtgehalte.Waarom is een vochtig huis ongezond?

Een te hoog vochtgehalte kan onder andere de luchtwegen prikkelen, zeker bij mensen die COPD hebben is een vochtige woning erg vervelend en kan het voor klachten zorgen. Maar een hoog vochtgehalte leidt er vaak ook toe dat schimmels rijkelijk in je woning kunnen groeien. In bepaalde situaties kan schimmelgroei in je woning nadelige gevolgen voor je gezondheid.

Wat kun je doen tegen een vochtige woning?

Er zijn natuurlijk allerlei tijdelijke oplossingen op de markt verkrijgbaar, maar simpelweg je woning op een correcte wijze isoleren lijkt het beste. In principe worden huizen op vier plekken geïsoleerd: het dak, de spouwmuren, de vloer en de kruipruimte (die zich direct onder het vloeroppervlak van de woning bevindt). Maar hoe stel je vast welke isolatiemaatregelen er in jouw woning getroffen moeten worden?

Daarvoor kun je naar onze mening het beste een isolatiespecialist benaderen. Een dergelijke specialist heeft de nodige kennis waardoor hij precies kan vaststellen welke plek in je huis geïsoleerd moeten worden en met welke materialen dat moet gebeuren om de problemen op te lossen. Kortom, vraag gewoon eens vrijblijvend advies bij een aantal isolatiespecialisten en laat je voorlichten. Het zal de kwaliteit van het klimaat in je woning in ieder geval ten goede komen!